29.5.2015

Pintaraapaisu

Kuten eilen lupasin, syvennytään tänään pinta-käsittelyn ihmeelliseen maailmaan. Uunituoreet, vastapystytetyt seinät tarvitsevat lähes poikkeuksetta jonkin asteisen pintakäsittelyn. Toki jos tykkää näin sisustusmielessä esim. kipsilevyn raa'asta pinnasta oikein kovin, niin kaiketi käsittelyt voi jättää väliin. Mutta epäilenpä että harva näin tekee.. Betonipinnat onkin sitten jo asia erikseen.

Pintakäsittelyt alkavat AINA pohjatöistä. Kunnon pohjatöiden merkitystä ei voi korostaa liiaksi. Meidän projektissa koulussa tämä meinasi superfantsua (not) kittaahiokittaahio- operaatiota jota kestikin sitten jokunen viikko. Kipsilevyjen saumakohdat nauhoitettiin kitin kera ja ruuvaamisesta aiheutuneet reiät kitattiin piiloon. Myönnettäköön, jossain kohtaa puhti loppui kesken ja sen kyllä sitten näki kun maali/tapettipintaa alkoi laittamaan. Joten siis jatkossa, pohjat kuntoon!




Kun sitten vihdoin on selätetty kaikki kuprut, saumat ja kolot niin päästään mielestäni siihen parhaaseen vaiheeseen eli pintojen tekoon. Tapetit tähän projektiin meille tuli ns. annettuna tekijänä eli niillä mentiin mitä oli. Tapettien pohjalta lähdettiin sitten suunnittelemaan kokonaisuutta. Millä maalataan ja mitä mahdollisia efektikuvioita tehdään. Suunnittelussa meillä oli aika pitkälle vapaat kädet joten luovuutta vain kehiin ja menoksi. Heti pohjamaalausten jälkeen..

Meidän tiimissä oli muista poiketen kolme tehokasta ladya joten meillä oli tehtävänä kaksi erillistä koppia, yksi iso ja yksi pieni. Valitsimme punaisen perustapetin, joka aikalailla määritti meille värimaailman millä mentiin. Koska molemmat kopit mitä teimme olivat vierekkäin, oli tärkeää että niissä oli samanmoinen värimaailma. Ja koska mieli kävi hyvin vilkkaana ideoiden suhteen, tuli meidän koppeihin monen moista kuviota ja tuherrusta :).


Yksi seinä käsiteltiin valkoisella (ei sävytettyä) Tikkurilan Tunto Karhealla struktuuripinnoitteella. Tarkoitus oli jäljentää maalattua harkkoseinää. Ennen pinnoitteen levittämistä tein harkkoruudukon teipin avulla. Tunto Karheaa ei levitetä perinteisillä teloilla vaan teräsliipillä. Käytännössä levitystekniikka on sama kuin seinää tasoitettaessa. Pinnoitteen levittämisen jälkeen se vielä hierretään hierrinlastalla. Ainakin meikäläisellä tuo tavara roiskui joka paikkaan joten suosittelen kyseisen materiaalin kanssa työskennellessä kunnon suojauksia.


Toisesta Tunto- kokeilusta vastasi työparini Marjo. Tässä on siis myös käytetty stuktuuripinnoitetta, mutta tällä kertaa valkoista (ei sävytettyä) Tikkurilan Tunto Hienoa. Kuviointi tehtiin teippaamalla jonka päälle pinnoite vedettiin telalla. Tämä efetiseinä ei siis suurta taiteellista osaamista vaadi vaan on suhteellisen helppo toteuttaa. Ja lopputulos on mielestäni aivan loistava :).


Viimeinen efektiseinä, mitä tiimimme teki oli sabluunoilla toteutettu seinämaalaus. Tässä ainakin yritimme jäljentää yhtä tekstitapettia, minkä bongasimme läheisestä rautakaupasta. Maaleina käytettiin kolmea erilaista, Tikkurilan Taika Helmiäismaalia ja Taika Helmiäislasyyriä (molemmissa sävy hopea) sekä ihan mustaa seinämaalia (Tikkurilan sävy Y498). Sabluunat tehtiin kalvoille, joiden läpi maalit sitten varovasti sienellä taputeltiin.


Sutasimme myös yhteen kohtaan liitutaulumaalilla alueen johon luokkamme voi jättää omat terveisensä tuleville ykkösille :)



Pintojen tekeminen on mielestäni se yksi parhaimmista asioista, mitä sisustussaneeraamiseen tulee. Maaleilla ja tapeteilla saadaan kuitenkin suhteellisen helposti uutta pintaa ja valtavasta tuoterepertuaarista on varaa mistä valita. Oikeastaan toteutusten suhteen on taivas vain rajana. Tällaista syntyi meiltä tällä kertaa, seuraavalla kerralla sitten jo aivan jotain  muuta :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti